Hiperhidrózis

Az izzadás biológiai háttere és a hiperhidrózis

Az izzadságmirigynek két fajtáját különböztetjük meg: az ekrin nevű mirigyet, illetve az apokrin nevű mirigyet.

Az ekrin nevű mirigyből 3 millió található a testünkön, s a hőmérsékletünk egyenletességét hivatott elősegíteni. Váladéka teljesen szagtalan, víz, só és egyes melléktermékeket választanak ki a pórusokon keresztül. Ha valamilyen érzelmi inger éri az idegrendszert, a verejtéktermelés fokozódik.

Az apokrin mirigyek elsősorban a hónaljban találhatók, és a pubertáskor kezdetén aktiválódnak a testszőrzet növekedésével. Ezek a mirigyek sűrűbb, tejszerű váladékot termelnek, melyet a bőrön lévő baktériumok lebontanak, s ennek a reakciónak a mellékterméke az izzadságszag.

A túlzott verejtékezést orvosi berkekben hiperhidrózisnak hívják. Ha a testhőmérséklet egy bizonyos szint fölé lép, akkor a szimpatikus idegrendszer aktiválja az izzadást. Az egész testre kiterjedő indokolatlan verejtékezés rendkívül kellemetlen, megnehezíti a társas kapcsolatokat. Ennek oka lehet a stressz, de az elhízás is válthat ki kóros izzadást. A különböző betegségek kísérő tünete is lehet, mint például a hormonális elváltozásoké, vagy a cukorbetegségé.

Ha az izzadás helyi jellegű, sokkal egyszerűbb a kezelése, ha a problémával időben felkeres az illető egy szakorvost. Kineziológus, pszichiáter és homeopátiás kezelés is elősegítheti a javulást.

Először azonban érdemes végiggondolni azt, hogy milyen életmódot folytatunk, ugyanis a túlságosan fűszeres étkezés, a kevés testmozgás, túlzott cigaretta és alkoholfogyasztás is állhat a probléma hátterében. Kevés változtatással igen jelentős eredményt érhet el az ember, ha az említett dolgokra fokozottan odafigyel.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.