Hiperhidrózis okai

Hiperhidrózis és szervi megbetegedések

A pajzsmirigy által termelt hormonok hatással lehetnek az egész emberi testre és az izzadást is szabályozhatják. Ha a hormonális rendszer nem a megfelelően működik előállhat a hiperhidrózis veszélye.

Ebben az esetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és ez serkentő hatással van a szervezetre, melynek tünetei a szapora szívverés, testsúlycsökkenés, nyugtalanság, kimerültség. Hogy valóban fennáll-e ez a probléma azt egy egyszerű vérvizsgálat azonnal kimutatja, tehát érdemes egy belgyógyászt felkeresni.

Ezzel kapcsolatban izotópos képalkotó vizsgálatokat is szoktak végezni, mely  a probléma mélyebb hátterét tárja fel. A tünetek gyógyszeres kezeléssel és műtéti úton is lehet orvosolni.

A kóros izzadás hátterében mellékvese probléma is állhat. A mellékvese háromszög alakú mirigy, mely a vese csúcsán helyezkedik el. Az általuk termelt hormonok felelősek az anyagcseréért és bonyolult biokémiai folyamatokért. A mellékvese segíti a szervezetet a stressz leküzdésében is. Az általa termelt kortizon szabályozza az izzadást is. A szerv betegségei kimutathatók vér- és vizeletmintából is. A további kezelést a szakorvos dönti el.

Mint oly sok betegség, a túlzott izzadás is visszavezethető lelki okokra. A stressz hatására jelentkező verejtékezés normális emberi reakció, egyeseknél azonban durvább mértékben jelentkezik, és hozzá elhatalmasodó félelmek párosulnak. Ebben az esetben érdemes egy pszichológust felkeresni, illetve kipróbálni a különböző relaxációs gyakorlatokat, mint például a jógát, a meditációt, de jó hatással van a problémára a rendszeres sport is.

A lábizzadás hajlamosít a gombás fertőzésekre. A talpon a szaruréteg elhalt hámsejtjeit az elszaporodott baktériumok elbontják, s ezzel kellemetlen lábszagot okoznak. A nem szellőző, zárt, gumitalpú cipő csak ronthat a helyzeten. Ebben az esetben körültekintően válasszuk meg a lábbelinket és kerüljük a műszálas zoknit és a harisnyát.

A tenyéri talpi izzadást úgynevezett iontoforízissel is szokták csökkenteni. Eleinte heti többszörös kezelésre van szükség, de hatékonysága bizonyított.

A fokozott izzadást botulinum toxin injekcióval is szokták kezelni. A hónalj kezelését egy jódpróba előzi meg, amellyel kimutatják a kritikus területet, majd a bőr felső rétegébe adják az injekciót. Nagyon látványos az eredmény, a beavatkozást bőrgyógyászok végzik, de igen költséges az eljárás és az egészségügyi pénztár sem támogatja.

Nagyon súlyos esetekben a műtét is szóba kerül. Ebben az esetben a hónalj és tenyér felé futó vegetatív idegeket elvágják. A betegek 80%-ánál azonban azt vették észre, hogy az izzadás más testrészekre tevődik át, mint például a törzsre.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.